הדרך ליצור מצוינות

כולנו מכירים את המושג מצוינות, אבל רובנו משתמשים במושג הזה ולא באמת יודעים למה אנחנו מתכוונים באמת. אני אסביר את המונח מצוינות דרך מושג אחר והוא מושלמות. מה קורה לנו, בני האדם כשאנו רוצים להיות מושלמים? להצליח בכל מה שאנו עושים? לעולם לא להיכשל? נכון, אנחנו לא עושים, לא מנסים, לא מעזים. אנחנו פשוט לא עושים כלום. אולי אם אנחנו ממש חייבים, אנחנו עושים את המינימום ההכרחי כדי לשרוד.

לאדם שעובר את חייו דרך מושלמות אסור לטעות. כי בכל פעם שהוא טועה הוא חווה עצמו ככישלון והמסקנה הנובעת מכך היא שהוא אינו מספיק טוב. אם אסור לו לטעות אז גם אסור לו לעשות. מה קורה לנו שאנו לא עושים? אנחנו תקועים. אנחנו סובלים, אנחנו עצובים, לא מסופקים, מדוכאים, אבל העיקר שאנחנו "מושלמים".

אם ככה מיהו האדם המצוין ומהי אותה מצוינות שנעשתה כה פופולארית בשנים האחרונות ומככבת בשיחת הסלון אצל כולנו? מצוינות משולה להתאהבות במושג טעות. כלומר, אם לאדם המושלם אסור לעשות כדי שלא חלילה וחס יטעה, האדם המצוין הוא "סוס עשייה" כי המוטו שלו הוא לברך על כל טעות, ללמוד ממנה ולצמוח. כולנו מכירים את המשפט השגור בפינו, "מטעויות לומדים", אבל בפועל יש כל כך הרבה מאיתנו שהפחד לטעות משתק אותם ותוקע אותם עמוק במקום בו הם נמצאים. מצוינות היא אותה פעולה שמביאה לידי ביטוי את המוכנות שלי לעשות נטו. בכל פעם מחדש, בכל סיטואציה, בכל הזדמנות, להתנסות, להעז, לעשות, לחוות וללמוד מכל עשייה כזו ומכל טעות שלי. מצוינות היא העזה לעשות מבלי להתחשב בתוצאה האפשרית של אותה התנסות, כי בסופו של דבר אין מה לעשות, בחיים, בלי לעשות להתנסות לטעות ולתקן  – לא ניתן באמת ליצור הצלחה בשום דרך אחרת.

יש לכך הוכחות רבות בהיסטוריה של בני האדם. כל אדם מצליח שאתם מכירים טעה לפחות באותה כמות מספרית כמו שהצליח. תומס אלווה אדיסון בדק מעל ל 1036 חומרים שונים עד שמצא את הסליל שהיום הוער בליבה של הנורה. בכל אותם פעמים חזר למעבדה ותיקן. ושוב טעה. ושוב תיקן. חישבו כמה פעמים הוא עשה זאת ובמשך כמה ימים וזמן, וכמה השקיע בכך. אם היה מתייאש באמצע מתוך מושלמות מן הסתם היום לא היינו מדברים עליו ברגע זה…

אני לא יודע מי מכם מכיר את דרכו הארוכה וההפכפכה של לינקולן אבל אם תתקלו בדפי ההיסטוריה תוכלו לראות איזה "כישלון" הוא היה. על כל הצלחה אחת שלו בחייו היו לפחות חמישה מקומות אחרים שבהם נכשל. אפילו וולט דיסני האגדי הוא סמל למצוינות מובהקת לאחר שהיה עסוק במשך שנים רבות לשכנע מישהו להסתכל על העכבר שלו, יצירת המופת שלו, מיקי מאוס.

אני לא מכיר דרך ליצור מצוינות, הצלחה, סיפוק והכרה ללא התנסות ותיקון. תיקון טעות היא הדרך המופלאה ביותר לצמיחתו של אדם וקבלת הטעויות האנושיות שלי פעם אחר פעם רק מחדדות את תהליך ההתפתחות האישית שלי. בכל פעם שאתם עסוקים בעשייה וביצירת טעויות חדשות כתוצאה מעשייה זו אתם מבטאים צמיחה וגדילה שלכם. ובכל מקום שיש צמיחה אנושית זה רק עניין של זמן עד שיופיע שם שפע.

אז מה עושים?

  1. כתבו הכין אתם תקועים, מפחדים, לא עושים.
  2. רשמו לעצמכם מה מפחיד אתכם בעשייה? בהתנסות? בהעזה הזו? מה המחיר שאתם משלמים על כך שאינכם עושים?
  3. כעת רשמו מה תרוויחו אם תעשו? איך תרגישו? מה תחוו עם עצמכם?
  4. התחייבו לעשות השבוע פעולה אחת שאתם מפחדים לעשות  אותה ובצעו אותה. המרו על עצמכם וקבלו כל טעות כברכה.
  5. למדו מההתנסות, כתבו מה למדתם? הרווחתם? ואם העשייה התגלתה כטעות פרגנו לעצמכם ותקנו.

הגיע הזמן לשינוי

שינוי הוא אחד הנושאים המורכבים ביותר בחיינו. בגלל שאנחנו יצורים של הרגלים, אנו נוטים לתפוס שינוי כתהליך מאיים, דרמטי שטומן בחובו את הלא נודע, דבר שאנו מאוד לא מיודדים איתו. אנו תמיד מעדיפים לדעת לאן פנינו מועדות, ולראות אופק בהיר וברור לחיינו. ככל שהופכים חיינו לדינמיים וככל שרמת ההישגיות שלנו עולה כך הולך וגובר הקצב שבו אנו עורכים שינויים בחיינו. הסבה מקצועית הפכה דבר שבשגרה, גירושים רשמו עליה חדה בסטטיסטיקה ובכלל נראה שאנו נזקקים לבצע שינויים מדי זמן מה כדי להמשיך ולשרוד.

היכולת לחולל שינוי היא תנאי חשוב להצלחה, ונקודת המוצא צריכה להיות אופטימיות. עלינו להיות בטוחים שהשינוי יטיב עמנו. הקושי מתחיל מכך שאנחנו בתוך תוכנו יודעים שהאופטימיות איננה מבוססת, מפני שאין לנו אפשרות לדעת מה באמת עומד לקרות, תוך כדי התרחשות. השינוי מתחיל להיות נוכח במציאות חיינו, המשתנה לנגד עיננו. הוא לא תמיד פשוט ולעתים אף מעמת ומאתגר. במצבים הללו, בדרך כלל מתחולל משבר. חשוב לדעת שכמעט בכל תהליך שינוי יש פרק זמן של משבר וזהו דבר טבעי לחלוטין. במצב של משבר ניצבות בפנינו שתי אפשרויות, האחת, לוותר ולהרים ידיים, השנייה, לאגור כוחות ולבחור מחדש בשינוי שהתחיל, רק הפעם מתוך מקום של אופטימיות מבוססת. בכל מקרה חייבים להיות אופטימיים כשהולכים לעשות שינוי, אחרת לא נוכל לבצע אותו. אחרי שעברנו את המשבר מגיע  שלב הפתרונות. זהו השלב המאתגר ביותר והיצירתי ביותר, שלב העשייה למען מימושו של השינוי.

כדי לא להגיע למצב בו השינויים מנהלים אותנו עלינו להיות ערים לשינויים המתחוללים בסביבתנו כמו גם לאלו שאנחנו רוצים ליזום. נקל על עצמנו אם נמפה על בסיס קבוע את מציאות חיינו ונבחין מיד במצבים שמצריכים שינוי או שמתחיל להסתמן בהם שינוי. באופן הזה לא נחכה שיגיע השינוי וניגרר אחריו אלא נאתר אותו מראש נשקול צעדינו ונפעל מתוך מחשבה מוקדמת.  

אחרי שמיפינו את המצב נגדיר מהן המטרות, מהו השינוי שהיינו רוצים לחולל, איך אנחנו יכולים להגיע ליצירת השינוי במלואו ומהן הפעולות שאנחנו צריכים לעשות ולבצע.  

רעות שרצתה להקים עסק לאפייה ביתית. כשנפגשנו לראשונה היא הייתה חדורת מוטיבציה ושמחה על הרעיון החדש עד שהגיע המשבר הראשון ושם הכול התרסק. פתאום אחרי כמה חודשים של עשייה מאומצת ונחושה היא שינתה כיוון, רצתה לסגת מהרעיון הנוצץ ולחזור להיות פקידת קבלה במקום עבודתה הקודם. הדבר הראשון שבדקנו היה, האם היא רוצה באמת לעשות  את השינוי המיוחל שידרוש ממנה גם להתעמת ולעבור משברים או האם היא רוצה לוותר ולהרים ידיים. לאחר שיחה קצרה היא בחרה לא לוותר ולהגשים את חלומה אך הפעם מתוך הבנה שיהיו קשיים ומקומות עליהם תצטרך להיאבק ולעבוד קשה כדי להשיגם. וכך לאחר עוד מספר חודשים היא פתחה את העסק הקטן שלה לאפיה ביתית איכותית, החלה לשווק ולערוך סדנאות לאפיה בביתה. כעבור שנה עבר העסק מקום ועד היום הוא פועל בעיירה קטנה בארץ, מקום קטן ומקסים.

נסכם בכך שכדי ליצור כל העת צמיחה בחיינו ולהימנע ממשברים הנובעים מהיגררות אחרי המציאות, עלינו להתנתק מהפחד שיש ביצירת שינוי וליצור גישה חדשה האומרת שכל שינוי הוא הזדמנות חדשה, מרתקת ומאתגרת.  

מה עושים?

  1. אתרו תחום בחייכם בו אתם מעוניינים לערוך שינוי.
  2. רשמו לעצמכם מהו השינוי ומהם היעדים שאליהם אתם רוצים להגיע בעקבות השינוי. קבעו יעדי כמות, זמן ומרחב : מה תעשו, עד מתי וכמה.
  3. רשמו  מה יכולים להיות המשברים העלולים לחבל או לפגוע במהלך השינוי או אחריו.
  4. רשמו מה עשויות להיות ההזדמנויות שיפתחו בפניכם.
  5. אחרי שמיפיתם את ההזדמנויות, ואם הרצון לשינוי גובר על האיום ואתם רואים שהשינוי טומן בחובו תקווה ורצון להגשים את השאיפות, צאו לדרך וזכרו – אין שינוי בלי סיכונים, אבל זאת הדרך היחידה להרוויח ולנצח!

כעת כל שנותר הוא לבחור לעשות.     

כוחו של הרגל

מכירים את הפרק ההוא ב"סיינפלד" שבו ג'ורג' מחליט לעשות ההפך ממה שהוא רגיל? לא מזמן פגשתי מאומנת שלי יקרה שהזכירה לי את שיחתנו על כך שלעיתים יש לעשות בדיוק ההפך ממה שרגילים ושבוע אחר כך בזכות אותה תובנה היא מצאה זוגיות.

אז הסיפור הולך ככה, היא הייתה בת 32, רווקה, יפה, מבריקה, תל אביבית, כביכול היה לה כל מה שצריך כדי למצוא זוגיות, היא הייתה בדיוק מהנשים האלו שכשמגלים שהן רווקות נשארים בהלם מספר שניות כי איך יכול להיות?! הייתה לה משרה נחשקת במשרד פרסום, מלא חברים, חיים מלאים ותוססים, אך נטולי זוגיות במשך שנים ארוכות. היא לא הייתה ביקורתית במיוחד, גם לא קרירה או מרוחקת, לא היו לה בעיות מיוחדות בהקשר של זוגיות מלבד הבעיה העיקרית והיא ההרגל. היה לה את הדרך שבה היא הייתה רגילה לבחור את הגברים שלה. לפעמים, כמו במקרה הזה, ההרגל שלנו הוא האויב הגדול ביותר שלנו. כל הבחירות שלה את הגברים בחייה שאיתם הייתה רגילה לקיים זוגיות, פשוט לא הוכיחו את עצמן לאורך זמן.

הבחירה כמעט תמיד הייתה זהה, גבר מבוגר ממנה במספר שנים לא מבוטל, תל אביבי, מתוחכם, בדרך כלל מהחוגים להם השתייכה (פרסומאים, אנשי עסקים, מנהלים בכירים), הם תמיד היו חכמים, מבריקים ושנונים. ותמיד זה הסתיים באותה צורה – התאהבות מאופקת שהפכה לאהבה סוערת, ובסוף פרידה כואבת שמשאירה צלקת עמוקה.

בוקר אחד, כך היא מספרת, כשלושה ימים לאחר שיחתנו על לעשות הפוך ממה שרגילים, היא התעוררה והחליטה שדי. היא הולכת לשחק הפוך לחלוטין. ברמזור עצר אותה בחור שנהג במכונית לידה, חייך וביקש את מספר הטלפון שלה, בימים אחרים היא הייתה מסרבת מיידית, האמת שהיא הייתה ממש קרובה לענות מתוך אוטומט, אך שנייה אחת לפני היא נזכרה שהיא ההפך, אז היא אמרה בפשטות את מספר הטלפון והוסיפה בחיוך "שלא תעיז לא להתקשר שמעת?". הרמזור התחלף לירוק ובעודה נוסעת ולא מאמינה שאמרה את המשפט הזה, הטלפון הסלולארי כבר צלצל. על הקו היה הבחור מהרמזור, במספר דקות קצרות של שיחה היא גילתה שהוא בכלל לא תואם להרגל שלה, הוא היה מבוגר ממנה רק בשנה, הוא היה סוכן ביטוח צעיר, והוא אפילו לא היה נשמע מתחכם או שנון אלא סתם עוד בחור נחמד.

כמובן שתחושת האכזבה לא איחרה לבוא ולמרות שקבעו להיפגש באותו ערב היא כמעט שכחה את זה במהלך היום ורק הטלפון הנוסף שלו שעה לפני הזכיר לה את הפגישה הגורלית. בחוסר חשק מופגן אך בנחישות לעשות ההפך היא הלכה לפגישה.

הבחור התגלה, בנוסף לכל הצרות, גם רומנטיקן, מצחיקן ובעל אופטימיות חסרת תקנה. מה שנקרא, צריך להיזהר עם מה שמבקשים כי לפעמים כשמבקשים להפך – זה בדיוק מה שמקבלים. הוא היה כל כך שונה ממה שהיא רגילה עד שזה היה ממש עצוב… או מצחיק. בכל מקרה בגלל שהיא הבטיחה לעצמה לתת לעצמה צ'אנס, היא המשיכה להיפגש איתו במהלך חודש וחצי. אתם בטח כבר מנחשים את סוף הסיפור, כמו בכל הסיפורים הגדולים מהחיים, ברור שהם נשואים היום באושר ויש להם שני ילדים מתוקים להפליא.

מה תעשו כדי לתרגל חשיבה ופעולות הפוכות:

  1. בחרו מספר מרחבים בהם אתם מזהים את החשיבה האוטומטית המקובעת שלכם.
  2. בחרו מה אתן הולכים לעשות שם להפך,
  3. בצעו ואל תיבהלו מהתוצאות. בכל מקרה תקבלו תוצאה שונה ממה שאתם רגילים שזה כבר לטובה.

שיעורים גדולים בחיים

בוא נפתח בתרגיל קצר. עצמו עיניים והיזכרו רגע בחייכם, העבירו אותם בראשכם ונסו לזהות במשך כמה דקות מה היו השיעורים הגדולים בחייכם? איך בדיוק למדתם את אותם שיעורים? בעקבות מה באו שיעורים אלו? האם בעקבות משברים? האם פשוט רציתם ללמוד ? האם היה זה "שיעור חיצוני"? או שאתם הייתם היוזמים של אותה למידה? האם "החיים" לימדו אתכם את אותו שיעור? או שאתם הייתם אלו שקפצו למים, לתוך "ליבת החיים" כדי לחוות את השיעור על בשרכם?

עצרו ורשמו על כל שיעור את תשובותיכם. מה גיליתם?

רוב בני האדם מגלים בתרגיל הקצר הזה שאת רוב הלמידות שלהם בחיים, מה שאנחנו לעיתים מכנים "שיעורים", הם לומדים בדרך הקשה. בסופו של דבר ובהנחה שאנו מוכנים ללמוד את השיעור ולעלות מדרגה בהתפתחות שלנו ובערנות שלנו לגבי עצמנו ולגבי ההתנהלות שלנו, לדברים תמיד יש מקום שאליהם הם שואפים להגיע. אצל הקמצנים (ולא רק הקמצנים החומריים), השאיפה תהיה לפתח את נדיבותם, המופנמים והסגורים בדרך כלל יעברו שינויים ושיעורים בהקשר של פתיחות וביטחון באחר, לעומתם המוחצנים יעברו שיעורים דווקא בצניעות ושקט, הממורמרים בהקשר של שמחה וכך הלאה. עד לנקודה מסוימת אשר בה החיים שלכם נראים פחות או יותר (כי אין מושלם ואין לאורך זמן בעניין זה) כמו כלי מעבדה שאיתו הסבירו לנו על חוק הכלים השלובים (המדבר על שיווי משקל).

גם אנו, בני האדם, בעצם מורכבים מסוגים שונים של כלים, כל אחד מאיתנו הוא כלי יחיד מסוגו אך כולנו דומים כל כך ובאופן מופלא ומפחיד גם יחד. גם אצלנו בהתנהלות האנושית שלנו מגיעה נקודת המפנה, בדרך כלל על ידי סוג של שיעור, לעיתים משבר, לעיתים למידה, לעיתים גם תובנה שמגיעה בזכות "התרחשות פלאית" כמו לדוגמא מחלה סופנית שניצלתם ממנה למרות הסטטיסטיקה או תאונה שבמזל ובשנייה האחרונה לא נפצעתם בה, הופכת לשיעור חיים מלמד ומשנה חיים.

רק תופעה שצריך לתת עליה את תשומת ליבנו היא שאצל רובנו, כמה פשוט וכואב, השיעור או הלמידה מתרחשים בדרך כלל בדרך הקשה. השחצנים והרברבנים ילמדו את השיעור וישלמו את המחיר על התנהגותם רק דקה לאחר שיפשטו את הרגל וחשבון הבנק שלהם יעוקל, המופנמים והסגורים רק לאחר שלל "דריכות" ו"בעיטות" שיקבלו בכל פעם שלא יקדמו אותם בעבודה כי מי בכלל שם לב לקיומם, הממורמרים העקביים יזכו בקצת נחת רק לאחר שיעור, כמו תאונה או מחלה שהם ינצלו מהם בנס, שיוכיח להם שמה שיש להם זה המון.

והשאלה הנשאלת היא האם אנו יכולים אחרת? האם אנו יכולים גם להסתכל על עצמנו דרך קבע ולפתח מספיק ערנות ומודעות ולזכות באותם שיעורים, למידות ורווחים, רק בדרך הטובה?

בדרך מסוימת זה אכן אפשרי, זה לא פשוט, אבל עם מספיק עבודה קשה תוכלו לזכות בלא מעט עדנה ולמידה דרך יצירת מרחב למידה עקבי בחייכם, זה לא אומר שלא יהיו משברים ואתגרים לא פשוטים, אבל זה בוודאי יכול למנוע כמה מהם. קחו לדוגמא מאומנת שלי, היא התחתנה בגיל 24 , עבדה כל חייה בעבודה קבועה, גידלה שלושה ילדים לתפארת, דאגה לבעלה באופן מסור ואוהב והעניקה לילדיה את כל מה שרק היה לה. אליי הגיעה בגיל 55, מרוטה, עצובה, נטושה, בודדה, כשהיא נאבקת בסרטן שד אלים. המשפט הראשון שאמרה לי, שאותו לא אשכח, "איך הרשיתי לעצמי לוותר על עצמי כל חיי, זה השיעור שלי וזה הדבר היחיד שהיה יכול לעורר אותי לעשות אחרת. להפסיק לדחוק את עצמי לפינה". זה בטח לא סיפור זר לכם, שכן יש כאלה המונים. מיד בנינו תכנית עתידית, עם אופטימיות ותקווה, בה היא רואה את עצמה חוגגת את החיים ופותחת חנות בגדים. ואכן לאחר כמעט שנה, קרמה התכנית עור וגידים והיא הייתה בדרך להחלמה מהסרטן.

איך תעודדו אצלכם שיעורים גדולים?

  1. צרו לכם מרחב בו אתם יוצרים ערנות להתנהלותכם. זה יכול להיות טיפול, קורס, אימון, או כל מרחב אחר של למידה עצמית.  
  2. אחת לשבוע ערכו בדק בית יסודי והציבו מטרות ונקודות אותם הייתם רוצים לשנות.
  3. עבדו בעקביות ובנחישות על ההתפתחות האישית שלכם ותקנו את הטעויות שלכם לאורך כל הדרך. זכרו שכל טעות היא ברכה וזכות אחת מעל לטעות, היא הזכות לתקן.
  4. אהבו את הדרך שאתם עושים, הרגישו גדולים בכך שאתם עושים למען עצמכם.

מהו מסלול ההצלחה שלנו?

מסלול ההצלחה האישי שלנו הוא אותו מסלול שבו אנו בונים את עצמנו בדרך להשגת מטרותנו.

ולמה לאותו מסלול אני קורא "מסלול ההצלחה"? כי המסלול הזה הוא המסלול שאנו הולכים בו כשאנו פועלים להשגת מטרותנו. במסלול הזה יתכנו שתי תוצאות שבדרך כלל אנו מקבלים, שתי התוצאות האלו נמצאות על אותו ישר, האחת מהן היא התשובה "כן", והשניה "לא". חיובי או שלילי.

בתהליך התפתחות והשגיות אנו חייבים להבין ולהיות ערניים לכך שבדרך לכל הצלחה שלנו יהיו גם פעמים, לפעמים אפילו פעמים רבות, שבהן ממש לא נצליח. כולנו מבינים שאם אני צריך לשתף פעולה עם אנשים נוספים בדרך להשגת מטרותיי, (מה שבדרך כלל מאפיין את רוב המטרות שלנו אם במסגרת הקריירה, זוגיות או הורות) מן הסתם בחלק מהפעמים שאנסה להגיע לשיתוף עם האחר אני אקבל תשובה שלילית ובחלק מהפעמים אני אקבל תשובה חיובית.

הבעיה מתחילה כאשר אנו יוצאים למסלול ההצלחה שלנו וחושבים שלעולם לא נקבל תשובות שליליות וכשאלו מופיעות לנו במציאות, אנחנו נכנסים להלם, קיפאון, תסכול, מרמור ופסימיות עד כדי שאנו זונחים את מטרתנו בסופו של דבר. הרי זה רק טבעי שבחלק מהמקרים יגיבו לרעיונות שלי ולהצעות שלי בשלילה. חלק מבני האדם יזהו בהצעה מסויימת הזדמנות ענקית, שפע וצמיחה בעוד שאנשים אחרים, באותה הצעה ממש, יזהו מחיר ולא הזדמנות.

ממש כמו שלא כולנו חושבים שכוסברה זה טעים, או להבדיל אלפי הבדלות, לא כולנו נשואים לאותה אישה, יש מגוון אפשרויות, כך גם במסלול ההצלחה האישי של כל אחד ואחת מאיתנו ניתן למצוא הרבה "כישלונות" והרבה הצלחות. השאלה היא האם אתם יודעים לאהוב גם את הכישלונות שלכם כמו את ההצלחות שלכם? האם אתם יודעים לקבל את ה"רע" כמו את הטוב? האם יש לכם מספיק סבלנות עד להשלמת המסע שלכם? זהו, שרובנו חסרים במקום הזה. מתוך התשוקה הכל כך גדולה להצליח ולהגיע כבר למטרה שלנו אנו נהיים חסרי סבלנות, מיואשים ושיפוטיים עם כל תשובה שלילית שאנו מקבלים בתוך מסלול ההצלחה שלנו.

מתוך כך, אנו צריכים להבין שמסלול ההצלחה הפרטי שלנו מורכב תמיד, בניגוד למה שרוב בני האדם חושבים, לא מכמות הפעמים שנקבל תשובה חיובית על רצונותינו אלא מסך כל הפעמים שנקבל איזושהי תשובה בכלל, גם חיובי וגם שלילי. הסתכלו לרגע על מסלול ההצלחה שלכם עד היום, בכמה פעמים שעשיתם פעולה למען המטרה שלכם קיבלתם תשובה כלשהי? כן או לא סה"כ? המספר שאתם עונים לעצמכם ברגע זה הוא מרכיב את מסלול ההצלחה שלכם. אם הוא מספר גבוה יחסית אז אתם בדרך הנכונה, המשיכו ככה.  מספר התשובות הכולל מעיד על כמות הפעולות, העשייה, האנרגיה המושקעת על ידכם בדרך להשגת מטרתכם. אם מספר התשובות הכולל נמוך, אתם צריכים לעבוד קשה יותר, להשקיע יותר ולעשות יותר למען מטרתכם. אך אל תוותרו, הכל אפשרי.

בהיסטוריה כולה שזורים סיפורים של אנשים באמת מצליחים שכולנו מכירים ודוגמאות לא חסר, אנשים שכדי להגיע למטרתם השקיעו שנים ועשרות שנים מחייהם, נתנו את כל מה שהיה להם ועדין קיבלו כל כך הרבה פעמים לא. רק מה הטריק? על ה"כישלונות" שלהם אנחנו לא תמיד שומעים, על ההצלחות שומעים כל הזמן. למשל, מה שאפיין את מייקל ג'ורדן בכל הקריירה שלו היא לא כמות הפעמים שהוא קלע לסל אלא, כמות הזריקות שלו לסל היוצאת מגדר הרגיל. האומץ שלו, התעוזה, לזרוק לסל גם כשזה הכי הכי מפחיד. במהלך ההיסטוריה ניתן למנות מאות שחקני NBA מוצלחים מאד שאם בודקים את אחוזי הקליעה שלהם הם גבוהים יותר מאלו של מייקל ג'ורדן, זאת אומרת, מספר הפעמים שהם הכניסו את הכדור לסל, מתוך סך הזריקות שלהם, גבוה יותר מאשר של מייקל ג'ורדן , אבל אף אחד מאיתנו לא יודע מיהם ומה שמם. מדוע? משום שמסלול ההצלחה של מייקל ג'ורדן היה רחב יותר, גדול יותר, ארוך יותר ורב יותר בנסיונות כוללים של זריקה לסל. כלומר, סך הפעמים שהוא זרק לסל וקיבל את שתי התוצאות, גם כן וגם לא (גם קלע וגם החטיא) גדול לאין ערוך מכל השחקנים האחרים.

לאורך שנותיי כמאמן , פגשתי אין ספור בני אדם, גברים ונשים, פנויים ופנויות שחיים בבדידות כואבת ומאד רוצים זוגיות, אבל אחוז כל כך קטן מהם מרשים לעצמם להציע "ולהתחיל" עם בני/בנות זוג מתוך הפחד הנוראי מדחייה אפשרית. סטטיסטית, מוכח שברגע שאדם יבקש מספיק פעמים או יציע מספיק פעמים , הרי שבאחת הפעמים הוא יקבל "כן".

כדי ליצור מסלול הצלחה איכותי בצעו את הפעולות הבאות:

  1. זהו תחום מסוים בחיים שאתם לא מרוצים מהתוצאות בו (זוגיות, עבודה, ניהול קריירה, הורות וכו').  
  2. בתחום זה, בדקו מה מהתוצאות מפוספס בגלל הפחד מדחייה ומהפחד לקבל לא.
  3. כעת, לכו לאסוף "לא!". קחו לכם שבוע שבו אתם שמים לעצמכם יעד לאסוף מספר גבוה של תשובות לא. אם בחרתם בתחום זוגיות, אז לכו ו"חפשו" לפחות 10 לא. אם אתם אנשי שיווק ומכירות –  תגידו שהשבוע אתם מקבלים לפחות 50 פעמים לא. המטרה של התרגיל היא לשנות את המיקוד מלאסוף כן, כמו שכולנו מכירים ולהתמקד באיסוף הלא וכך להתאמן על הרחבת הכושר שלנו בלקבל תשובה שלילית.
  4. אחרי שביצעתם, שימו לעצמכם הגדרת עשייה ברורה למשך החודש הקרוב מה אתם הולכים לבקש או להציע וקבלו את ה-לא וה-כן באהבה ובהבנה, בדיוק באותה צורה.